FREQUENTLY ASKED TRANSPORTATION OF

HAZARDOUS MATERIALS QUESTIONS

1.  Can a DOT Exemption for compressed gas cylinders be used for international military air shipments?

ANSWER:  Yes.  According to paragraph 2.4 of AFJMAN 24-204, only items that are exempted from UN specification POP requirements may be shipped internationally with a DOT Exemption.  Listed in paragraph 1.7.1 or AFJMAN 24-204 are these exempt, which includes compressed gas cylinders.

2.  Do alkaline batteries require a Shippers Declaration for Dangerous Goods for military air shipments?
ANSWER:  Generally solid or dry batteries do not meet the definition of hazardous material.  If you are not sure, contact the manufacturer or refer to the MSDS.  However, batteries containing Potassium Hydroxide instead of a liquid electrolyte meet the definitions for Class 8 and should be described as “Batteries, Dry, Containing Potassium Hydroxide,” UN3028.

3.  We received an explosive shipment with an NSN we cannot find in the Joint Hazard Classification System (JHSC).  Can we ship this item via military air?
ANSWER:  Since the item is not listed in the JHCS, the shipper must provide a copy of either a final or interim hazard classification  approved by shipper’s service representative IAW AFJMAN 24-204, paragraph A3.3.1.2.

4.  A plastic jerry containing gasoline was drained and purged of the gasoline.  However, there is still an odor of gasoline in the can.  Should the package be certified as empty or certified to the hazard?
ANSWER:  If the container is purged, this means it is void of hazardous material.  The residual amount of material remaining in the container will be diluted by the purging action such that it does not meet the definition of a hazardous material (i.e., the flash point is above 141 degrees F).  The plastic may retain some odor, but it is no longer considered hazardous.  Ship as an empty container.

5.  Recently, we have inspected all of our hazardous material and have found that we are using the DOT 5L metal jerrican to carry diesel fuel used with our tent heaters.  Can the DOT 5L jerrican be used for military air?
ANSWER:  DOT 5L jerricans are restricted for movement via military air.  They can only be transported under a Chapter 3 operation when completely drained.  They are restricted for use because they leak in a pressure differential airlift environment.

6.  According to paragraph A14.3.1 in AFJMAN 24-204, where it states that unless otherwise specified mark all packages containing hazardous materials with the PSN etc., does this apply to rolling stock, vehicles, helicopters, generators, etc.?
ANSWER:  Paragraph A14.3.1 applies if these items are packaged, crated or otherwise enclosed.  If these items are not enclosed within a container and are easily identifiable, this paragraph does not apply.  This information is located in paragraph A14.4.8.

7.  When shipping an ATV by military air on mobility inside an ISU-90, does the ATV have to be drained and purged of all fuel?
ANSWER:  When an ATV is transported in a mobility bin, the bin is considered a consolidation unit.  Hazmat may be consolidated for handling purposes as long as it is prepared IAW the manual – including the packaging paragraph.  First, ensure the ATV is prepared and certified IAW paragraph A13.5.  A13.5 requires any palletized be drained.  Certification on the Shipper’s Declaration is paragraph A13.5.1.  Hazmat may then be consolidated for handling purposes IAW paragraph 1.13.  One requirement is that the consolidated HAZMAT is accessible to the aircrew in flight.  If, once loaded in the bins it is not accessible, it must meet the requirement of paragraph 1.13.1.  In this case, if the ATV’s are not accessible once loaded into the bins and on the aircraft, they must be completely drained – if flash point of the fuel is less than 100 degrees F, it must be purged.  If the bin has the HAZMAT access panels and the ATV’s are accessible once loaded on the aircraft, then paragraph 1.13.1 does not apply, and they require completely drained only.

8.  A unit wants to ship a small drained generator that contains less than 17 ounces in a shipping crate by military air.  Does the generator have to be shipped in a POP tested container instead of the crate?
ANSWER:  An item described by the PSN, “Engines Internal Combustion” UN 3166 does not require a shipping container since a United Nations Specification container is not required, any container used for handling purposes must only be suitable for its intended purpose.  POP testing and approval is not required.  If a shipping container is required by the technical publication or directive, the container must meet whatever requirements specified within the technical directives.

9.  When shipping a vehicle by military air that is drained and purged and contains a wet cell battery installed, does the battery have to be removed and packaged separately? 
ANSWER:  AFJMAN 24-204, paragraph A13.5.1, limits the quantity of fuel within a vehicle and would also be the packaging paragraph for a purged item, which has a secondary hazard (the battery).  The vehicle may be shipped with the battery installed upright and protected against short circuit.  Enter “drained and purged” in key 19 of the Shipper’s Declaration for Dangerous Goods Form along with the additional information needed to identify the battery.

10.  In shipping “Life-Saving Appliances”, the packaging package (AFJMAN 24-204, paragraph A13.11.2) requires the item to be shipped in a securely closed strong outer container.  Can the item be shipped in a Cadillac bin as the strong outer container?
ANSWER:  No, a Cadillac bin or a mobility bin is classified as an overpack container and should not be used as the primary container to ship the item.  When using bins, other items will probably be shipped inside the bin with the Life-Saving Appliance.  The strong outer container stated above is to contain only the Life-Saving Appliance.

11.  Do all hazardous components in life-saving appliances need to be listed in Key 19 of the Shipper’s Declaration for Dangerous Goods Form?
ANSWER:  Yes.  According to paragraph AFJMAN 24-204, paragraph A17.4.3.2, the PSN, hazard class and net quantity of each hazardous component within the shipping container must be identified in Key 19.

12.  When protecting installed batteries from short-circuiting, do you have to use both tape and rubber boots as described in AFJMAN 24-204, paragraph A13.7?
ANSWER:  When protecting the terminal posts from contact, tape or rubber boots may be used.  When prepared in this matter, the battery does not have to be disconnected or removed from the equipment.

13.  What is a “contingency” operation IAW AFJMAN 24-204?
ANSWER:  A contingency operation, as defined by AFJMAN 24-204, is an emergency that involves military forces caused by natural disasters, terrorists, subversives, or by required military operations.  Due to the rapid response required by contingency operations, relaxed requirements for shipment of hazardous materials are outlined in Chapter 3.  With relaxed requirements, Chapter 3 imposes increased risk to the aircraft and crew.  Use of Chapter 3, however, must be validated by the MAJCOM having operational control of the deploying unit.

14.  Are shippers and carriers required to keep copies of shipping papers for each hazardous materials shipment?
ANSWER:  Yes.  On August 26, 1994, the Hazardous Materials Transportation Authorization Act of 1994 amended the Federal hazardous materials transportation law to require shippers and carriers to retain shipping papers for a period of one year [49 U.S.C. § 5110(e)].  Because the law is self-executing, shipping papers are required to be retained by shippers and carriers for a period of one year, effective August 26, 1994.  RSPA has initiated rulemaking to place this statutory mandate into the Hazardous Materials Regulations.  We expect to issue a notice of proposed rulemaking in the near future.

15.  Can hazardous material carried by a sales person qualify for a material of trade exception in  § 173.6?
ANSWER:  In order to take advantage of the material of trade exception, criteria in the definition for material of trade in § 171.8 must be met.  Material of trade means a hazardous material, other than a hazardous waste, that is carried on a motor vehicle for the purpose of:  (1) protecting the health and safety of the motor vehicle operator or passengers; (2) for the purpose of supporting the operation or maintenance of motor vehicle; or (3) by a private motor carrier in direct support of a principal business that is other than transportation by motor vehicle.  A sales person’s primary responsibility is not transportation; therefore, a hazardous material being carried by the sales person may qualify for the materials for trade exception if all the requirements of § 173.6 are met.  With regard to hazardous wastes, a small quantity generator is excepted from the manifest requirements of 40 CFR Part 262; therefore, a hazardous material carried by a small quantity generator would not meet the definition for hazardous waste (see § 171.8).  Accordingly, waste material from a small quantity generator may qualify for the material of trade exception if all requirements of § 173.6 are met.

16.  Can an aqueous solution of alcohol containing 5.91% by weight of isopropyl alcohol and 0.15% formaldehyde having a flash point of 92ºF be reclassed as a combustible liquid as provided in § 173.150(e)?
ANSWER:  As provided in § 173.150(e), an aqueous solution of alcohol may be reclassed as combustible liquid if it contains 24% or less alcohol by volume and does not contain any other hazardous material.  Formaldehyde, in concentration of 0.15% does not meet a definition of a hazardous material.  The alcohol solution in question may be reclassed as a combustible liquid under this section of the HMR.

17.  What is an appropriate shipping description for a liquid that is a hazardous waste, but does not meet the definition of a hazardous substance or any other hazard class?
ANSWER:  Two appropriate shipping descriptions are available.  The first, “Hazardous Waste, liquid, n.o.s., NA3082, III”, is preceded by the letter “D” in column 1 of the § 172.101 Hazardous Materials Table.  The “D” indicates that the description is appropriate for domestic transportation but may be inappropriate for international transportation under the provision of international regulations (e.g., the ICAO Technical Instructions or the IMDG Code).  The second, “Waste, environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s., UN3082”, is suitable for domestic or international transportation.

18.  Does a UN 4G fiberboard box require recertification or disposal if over two years have passed since its marked date of manufacture?
ANSWER:  No, periodic retest requirements apply to the manufacture of a design type, not to empty or filled packagings, which are in use, or are in inventory awaiting use.  Once manufactured in conformance with the marked standard (e.g., UN 4G), the packaging is suitable for use as long as it continues to conform to that standard.

19.  Are used sharps and other medical waste that have been autoclaved considered medical waste?
ANSWER:  No.  Medical waste materials that have been treated by steam sterilization, incineration, chemical disinfection or other effective means to eliminate the hazard are not considered regulated medical waste.

20.  Installation and Unit responsibility in monitoring/editing shipping papers of the units that ship HAZMAT for deployments.  Who’s really responsible?
ANSWER:  Both the installation and unit are responsible for monitoring/editing/assisting.  But whoever signs the certification document has the ultimate responsibility.

21.  The TCN field on the DD Form 836 needs to be increased threefold, it’s way too small.
ANSWER:  Corrected on Jan 01 version.

22.  With waivers for ammunition shipment under contingency operations pending, what about waivers for shipping ammo during peacetime for EDRE/SEDRE deployments or unit internal exercises for deployment plan validations?  The final authority should be defined and clarified and the process for obtaining approvals be disseminated throughout the military community.  There seems to be no clear definition in this arena unless you are a person “in-the-know”.
ANSWER:  An exercise is NOT the real ting – and whenever there is a waiver of a safety/legal requirement there is additional danger for the shipper, anyone who is handling the shipment, and the cargo – this should not be waived for exercises.  There is clear definition of how to apply for a waiver in the DTR – or the AFJMAN 24-204 – depending upon which mode you are using.

23.  Guidance on technical specialist course for ammunition.

a.  Procedures for getting a technical specialist course approved?

b.  Suggestions for putting together one for transporting ammo to and from the range?  Storage requirements?
ANSWER:  There is a good technical specialist course for ammunition through the Defense Ammunition Center – however, I believe what this question is about is tech spec for signing shipping papers to get from the ASP to the field…and actually there are already procedures in place for the unit certifier to train personnel in the unit to do this job.  Not sure what “storage requirements” means however.  There are storage requirements for ammunition and they are spelled out in the regulations for running an ASP – at most installations the ASP personnel run training for this sort of operation.

24.  Clarification of technical specialist certification authority.

a.  DD Form 836 by sea – MSC vessel/commercial ships.

b.  DD Form 836 attached to TC-ACCIS produced GBL for commercial rail/truck.
ANSWER:  Technical specialists, who have completed the required training, been tested, and have been appointed in writing by their Commander (which must include the scope of authorization) have authority to certify HAZMAT shipments for MILAIR and organic moves.  Technical Specialists are not authorized to certify for commercial moves.  

25.  Clarification of certifying to highest hazard (only one set of certification documents required) for multiple modes.  (Para 171.11, 49 CFR).
ANSWER:  Para 171.11 is simply allowing the shipper to use the ICAO/IATA to certify a shipment – even if part of the shipment is by road – if part is also by commercial air.  Para 171.12 allows the same thing if a shipment is going by vessel – use of the IMDG for the entire shipment.

The following information regarding Navy/Marine Corps policy manuals and instructions that might be of interest to other Services is provided.  A listing of some of our manuals follows:
1)  Motor Vehicle Driver and Shipping Inspector’s Manual for Ammunition, Explosives and Related Hazardous Materials (NAVSEA SW020-AF-ABK-010 on CDROM).  This Manual sets forth existing regulations for Navy and Marine Corps explosives drivers and shipping inspectors engaged in transporting ammunition, explosives and related hazardous material by military and commercial motor vehicles, railcars and MILVAN containers.  This publication is intended for use by all Navy and Marine Corps military, civilian and contractor personnel holding positions as explosives drivers or shipping inspectors.

2)  Navy Transportation Safety handbook for Ammunition, Explosives and Related Hazardous Materials (NAVSEA SW020-AF-SAF-010 on CDROM).  This publication sets forth the regulations governing the transportation, handling, and marking of ammunition and explosives and related hazardous materials.  It is intended for use by Naval traffic managers responsible for the transportation of ammunition, explosives and related hazardous materials.  It defines, terms, describes responsibilities, discusses shipping and receiving requirements, procedures and documents, and provides guidance on fire fighting and disposal of explosives.  Detailed transportation data, including container marking, bill of lading descriptions, etc. is provided in this publication.

3)  Transportation and Storage Data for Ammunition, Explosives and Related Hazardous Materials (NAVSEA SW020-AC-SAF-010 on CDROM).  This publication provides current data required for the safe storage and transportation of Navy and Marine Corps conventional ammunition, explosives and related hazardous materials.  Data is given on each explosive round or component, including its description, packaging details, requirements for international and domestic transportation, storage requirements, and any loading documentation available on the item.

4)  Naval Motor Vehicle & Railcar  Inspection (AMMO0-L-22) is taught for us at the Defense Ammunition Center (DAC) in McAlester, OK and at other on-site activity locations.  Our course provides military and civilian personnel with instruction in DOT hazardous materials identification and communication procedures including marking, labeling, and placarding requirements, DOT packaging requirements, and DOT loading and unloading requirements to include compatibility.  It, also, instructs newly assigned inspector personnel on the latest requirements, techniques, and procedures for inspection of motor vehicles and railcars for ammunition, explosives and other related hazardous materials.  It provides “hands-on” transport equipment inspection procedures using DD Form 626, blocking and bracing procedures, Navy transportation safety requirements, and security of sensitive conventional arms, ammunition and explosives.  If quotas are available, personnel from other services can request attendance.

